HELLAS-GLANA

Uitleg Wedstrijden

Hellas-Glana neemt ieder seizoen deel aan verschillende soorten nationale en internationale wedstrijden

Uitleg Wedstrijden

Hellas-Glana neemt ieder seizoen deel aan verschillende soorten nationale en internationale wedstrijden:

KNZB Competitiewedstrijden

Deze wedstrijden worden georganiseerd door de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond). Dit zijn 4 of 5 wedstrijden per seizoen waarvan het zwemprogramma vooraf door de KNZB wordt vastgesteld. Een competitiewedstrijd is een wedstrijd waarbij verschillende clubs tegen elkaar zwemmen. Het is de bedoeling zo snel mogelijk te zwemmen om zo weinig mogelijk punten te behalen. De tijd wordt omgezet in punten.

Competitiewedstrijden zwem je als team. Er zijn dus geen individuele prijzen te winnen. Maar juist omdat je als team zwemt, is iedereen verplicht deel te nemen. Noteer deze wedstrijden dan ook meteen in je agenda zodra deze bekend zijn.

Voor deze wedstrijden hoef je je dan ook niet in te schrijven. De trainers bepalen namelijk de opstelling en deze wordt aan de leden medegedeeld.

Provinciale/Regionale En Nederlandse Kampioenschappen

Om aan deze wedstrijden deel te mogen nemen, moet je ten minste één limiet behaald hebben op een bepaalde afstand of tot de snelste inschrijvingen behoren of de trainers kunnen besluiten dat je mag deelnemen aan een estafette.

Miniorenwedstrijden

Deze wedstrijden zijn bedoeld voor kinderen die volgens de KNZB qua leeftijd tot de minioren behoren (meisjes tot 11 jaar en jongens tot 12 jaar). 

Limietwedstrijden

Deze wedstrijden zijn pas van belang wanneer men een bepaalde tijd (limiet) wil halen om te mogen deelnemen aan een bepaalde wedstrijd, zoals Provinciale of Nederlands Kampioenschap. Het heeft pas zin om deel te nemen aan een limietwedstrijd wanneer je zeer dicht bij zo’n limiet zwemt. Het startgeld van deze wedstrijden komt voor rekening van de deelnemer en is wisselend per wedstrijd. Bij twijfel kun je altijd de trainer vragen of deelname zinvol is.

Invitatiewedstrijden

Dit zijn wedstrijden waarvoor de club wordt uitgenodigd tot deelname. Enkele voorbeelden zijn de wedstrijden in het buitenland en de Swimmeet. Soms valt er een prijs te behalen als team en/of individueel. Deze wedstrijden zijn overigens niet verplicht, maar staan over het algemeen wel bekend als gezellige wedstrijden en zijn ook geschikt om limieten te behalen.

Circuit Wedstrijden

Sinds het seizoen 2016-2017 zijn er Circuit wedstrijden vanuit de KNZB voor diverse leeftijdsgroepen: Swimkick-Minioren / Minioren-Junioren / Junioren-Jeugd. Het LAC  circuit (lange afstanden circuit) bestaat al langer. In het algemeen zal deelname aan deze wedstrijden plaatsvinden in overleg met de trainer en gekeken worden naar de afstanden die op het programma staan. Meer informatie over deze wedstrijden is te vinden op de KNZB-website.